Leef je dromen, ze zullen niet vanzelf uitkomen

Mijn naam is Mira en ik ben kunstenaar, ruimtelijk ontwerper en moeder van 3 prachtige jongens. Samen met mijn man Martijn woon ik aan het Homeruspark in Almere Poort. Mijn atelier ligt op loopafstand van mijn huis, in het kleinschalige cultuurcentrum Pygmalion Poort. Ik ben er regelmatig tot ‘s avonds laat te vinden om te werken aan mijn kunstprojecten of nieuwe plannen en ideeën te bedenken.

Met mijn kunst wil ik mensen opnieuw in contact brengen met de creativiteit in zichzelf

Als conceptueel kunstenaar en ruimtelijk ontwerper zoek ik naar de verbinding met en tussen mensen. Hierbij wil ik anderen inspireren en uitdagen uit hun comfortzone te stappen. Een vraagstuk of thema is het vertrekpunt. Van hieruit begint een proces van verkennen, ontdekken en experimenteren. Bij community art projecten kom je zo tot bijzondere samenwerkingen, waarbij iedereen zich betrokken voelt en je met elkaar werkt aan een gezamenlijk doel. De uitkomst is niet te voorspellen, het gaat om het proces. Ik ben er van overtuigd dat mensen hierdoor (opnieuw) in verbinding komen, met elkaar, en met de creativiteit in zichzelf.

Waarom de naam alaMira?

Toen ik in 2009 voor mezelf begon zocht ik een passende naam voor mijn bedrijf. Aangezien mijn volledige naam Mira Ticheler waarschijnlijk door niemand te onthouden is, zocht ik iets anders. Mijn moeder kwam met ‘a la Mira’, omdat het werk toch van mijn hand komt  en moet passen binnen mijn visie over kunst en mijn manier van werken. a la Mira werd alaMira, en dat is precies wat het moet zijn als ik een kunstwerk maak!

Het begin van mijn avontuur

In 2009 studeerde ik af aan de kunstacademie in Den Haag. Tijdens mijn afstudeerproject maakte ik een serie ruimtelijke objecten, waarbij bezoekers werden uitgenodigd om anders te kijken en hun eigen perceptie van de werkelijkheid te doorgronden. Op dat moment wist ik dat dat was wat ik wilde doen: ruimtelijke objecten maken!

Werken als ruimtelijk ontwerper

Sindsdien werk ik als ruimtelijk ontwerper en ben ik via de theaterwereld meer en meer als beeldend kunstenaar gaan werken aan uiteenlopende opdrachten waarbij het maken van een totaalbeleving centraal staat.Vanuit mijn drive om mensen te verbinden en te inspireren op het gebied van kunst en cultuur, ben ik o.a. mede-oprichter van stichting CitySenses en de Seizoensacademie. Daarnaast ben ik coördinator en bestuurslid bij cultuurcentrum Pygmalion Poort.

Alles is mogelijk,
zolang je er in gelooft

Ik ben ervan overtuigd dat je alles kunt realiseren wat je wilt, als je er met je hele wezen in gelooft. Het is niet ‘eerst zien, dan geloven’, maar juist andersom: Eerst geloven, dan zien! Op het moment dat je weet wat je wilt, en er aan werkt om daar te komen, zonder krampachtig vast te houden aan het eindresultaat, dan zullen er wonderen gebeuren. Als ik kijk naar mijn pad tot nu toe, kan ik daar verschillende voorbeelden van geven. Ik vertel hier meer over in deze video: Over het kiezen voor (schijn)veiligheid versus het grijpen van kansen.

Aanraakbare kunst

Tijdens een museumbezoek aan de Kunsthal in Rotterdam stond een keer een groot, knalgeel object wat het midden hield tussen een spiegelei en een stoel. Voorzichtig duwde ik tegen de onderkant met het puntje van mijn schoen. Direct kwam de suppoost boos op me af, omdat hij dacht dat ik tegen het werk aan zat te schoppen. Toen ik uitlegde dat ik graag wilde weten of het hard of juist zacht was, waarschuwde de suppoost dat hij geen tegenspraak duldde en ik anders het museum uitgezet zou worden. Op dat moment besloot ik dat ik alleen nog maar kunst wilde maken, wat aangeraakt mag worden of waar de bezoeker zelf onderdeel van uitmaakt.

Leef je dromen,

ze zullen niet vanzelf uitkomen

Ervaringen

Wat anderen zeggen over werken met Mira

Over de interactieve installatie ‘Present’ voor NachtVisie (2021)

“Mijn complimenten voor je ontwerp I AM PRESENT als interventie bij het beeld van Jerome Symons tijdens Nachtvisie. Subtiel, inventief, mooi en effectief!”

Ans van Berkum

Over de maandelijkse coachingssessies bij Mira Ticheler

“Ik wilde tijdens mijn coachingstraject bij Mira werken aan een professionaliseringsslag van mezelf als kunstenaar. Mira heeft me hier zeker bij geholpen, omdat zij mij de juiste vragen kon stellen en altijd zonder oordeel. Door mijn doelen te verhelderen ben ik uiteindelijk na het coachingstraject stappen gaan zetten richting die doelen en heb ik nu een eigen viltatelier waar ik fulltime als kunstenaar werk.”

Mirrin de Greeff

Over ‘In Verbinding’, een kunstwerk in de openbare ruimte voor de wijk Tussen de Vaarten

“Mira Ticheler is een zeer sociaal betrokken kunstenares. Het werk en de materiaalkeuze van Mira is onderscheidend, verrassend, orgineel en toegankelijk. Wij werken altijd fijn samen met alaMira.”

st. Art Culture

Vanuit mijn expertise en bevlogenheid ontwerp ik unieke kunstobjecten met een verhaal: jóuw verhaal. Van handzaam klein tot metersgroot, alles is mogelijk.
© 2023 alaMira, Alle rechten voorbehouden